Editie januari 2018

---

Bewaarplicht

De feestdagen zitten er weer op, de dagen gaan lengen, het voorjaar komt er aan. Mogelijk denkt u aan de “grote schoonmaak” in de administratie van uw onderneming. Reden om de regeltjes weer eens op een rijtje te zetten.

Er geldt een wettelijke bewaarplicht voor de administratie. De administratie moet correct worden gevoerd én bewaard! Hoe, digitaal of op papier, die keuze wordt aan u overgelaten zolang de administratie maar toegankelijk blijft, dus ook na wisseling software.

Fiscaal gezien geldt algemeen  een bewaartermijn van 7 jaar. Echter voor onroerende zaken geldt een termijn van 10 jaar .
Voor loonbelastingverklaringen of formulieren met de gegevens voor de loonheffingen, kopieën van het identiteitsbewijs en kopieën van beschikkingen of verklaringen die u van uw werknemer hebt gekregen geldt een termijn van 5 jaar.

Lees verder...

---

Wet Hillen uitgefaseerd!

Het is een feit. De wet Hillen zal in de loop van de tijd uit de aangifte gaan verdwijnen. Twaalf jaar na invoering wordt deze wet weer afgeschaft. Hiermee verdwijnt het  belastingvoordeel voor mensen die hun hypotheek bijna helemaal of helemaal hebben afgelost, geleidelijk.

De regeling werd ingevoerd om het aflossen van de eigenwoningschuld te bevorderen.
Doordat tegenwoordig het aflossen van de lening van de eigen woning voor nieuwe leningen verplicht is zouden dus steeds meer mensen in aanmerking komen om van genoemde wet gebruik te maken. Daarmee zou de regeling onbetaalbaar worden.

In de aangiften 2017 en 2018 zult u er nog niets van merken maar met ingang van 1 januari 2019 zal de regeling in 30 jaar worden uitgefaseerd.

Lees verder...

---

OESO-advies: btw verder omhoog en hypotheekrenteaftrek sneller omlaag

De groei van de Nederlandse consumentenuitgaven zal volgend jaar pieken dankzij een sterke arbeidsmarkt en de belastingmaatregelen van het kabinet. Dat schrijft de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, in zijn halfjaarlijkse economische vooruitblik.

Lees verder...

---

'Regeling zonnepanelen niet versoberen'

Twintig maatschappelijke organisaties en brancheorganisaties roepen minister Wiebes van Klimaat op om de huidige regeling voor zonnepanelen niet te versoberen. Zonnepaneel-eigenaren krijgen nu nog een gunstige vergoeding voor de stroom die zij zelf niet gebruiken en aan het net leveren. De regering wil die vergoeding verlagen omdat de regeling door het eigen succes te duur wordt.

Lees verder...

---

Facebook wil meer lokaal belasting betalen, ook in Nederland

Facebook gaat meer belasting betalen in Nederland en in veel andere landen. Dat is het gevolg van een nieuwe omgang met de belastingen door Facebook. Hoeveel meer de Nederlandse belastingdienst tegemoet kan zien, is niet duidelijk.

Lees verder...

---