Oude woning staat nog te koop; hoe lang blijft hypotheekrente aftrekbaar?

Ik heb eind 2011 een nieuwe woning moeten kopen, omdat mijn bedrijf werd verplaatst. Begin 2012 ben ik daar naar toe verhuisd en heb mijn oude woning te koop gezet. De verkoop vlot niet erg, maar ik hoop dat het, gelet op alle ontwikkelingen, snel beter gaat. Op dit moment trek ik de rente van de te koop staande woning af. Hoe lang kan ik dat blijven doen?

Normaal blijft een te koop staande woning gedurende het lopende kalenderjaar en twee jaar daarna nog een eigen woning, waardoor u ook over deze periode de hypotheekrente kunt aftrekken. Door de economische recessie heeft de staatssecretaris de termijn van twee jaar (t/m 2014) naar drie jaar verlengd. De termijn gaat pas lopen op het moment dat de woning niet meer het hoofdverblijf is. De termijn eindigt na afloop van het derde volledige kalenderjaar. 

In uw voorbeeld gaat de termijn lopen van begin 2012 t/m 31 december 2015. Als echter tussentijds de woning niet langer bestemd is voor de verkoop, ‘verhuist’ op dat moment de woning naar box 3 (sparen en beleggen) en is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar. Dit speelt bijvoorbeeld als u de woning gaat verhuren. Indien deze verhuur voor 31 december 2015 weer zou eindigen, kunt u nog vanaf het einde van de verhuurperiode tot 31 december 2015 de hypotheekrente aftrekken. Is de woning na 3 jaar (in uw geval vóór 2016) niet verkocht, dan is de rente niet meer aftrekbaar, en geeft u de woning en de schuld aan in box 3.

Bron: Geld en Recht

Nieuwsbrief
Van der Linde | Home
Bekijk hier onze laatste uitgave van onze nieuwsbrief.
Interessante artikelen

De kranten staan er de laatste maanden bol van, de dividendbelasting wordt zoals nu bekend is niet a Lees verder ...

Komt u in aanmerking voor toeslagen? Dit zijn tegemoetkomingen van de overheid in de kosten voor huu Lees verder ...

Expats in Nederland zijn boos op het kabinet vanwege de belastingverhoging waarmee ze komend jaar te Lees verder ...

Het kabinet heeft om een sluitende begroting te krijgen, op het laatste moment een fiscale maatregel Lees verder ...

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën heeft tijdens Prinsjesdag het pakket Belastingplan 2019 in Lees verder ...